kafinfo КАФЕДРА ІНФОРМАТИКИ

17 грудня 2015 року у м. Києві відбулася Третя міжнародна конференція "Синергія: ІT освіта та ІT індустрія".

Конференція організована асоціацією «ІТ Україна» за підтримки Комітету з питань інформатизації та зв’язку Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України.

Кафедру інформатики на конференції другий рік поспіль представляла доцент, кандидат педагогічних наук Пономарьова Наталія Олександрівна.

Мета конференції – створити дієву платформу для діалогу і стратегічного співробітництва між керівниками державних органів, вітчизняних та закордонних вищих навчальних закладів і провідних ІТ компаній.

Серед завдань конференції – створення механізмів визначення та вирішення кадрових проблем ІТ-галузі, зокрема підвищення інтересу молоді до ІТ-спеціальностей та вдосконалення освіти в сфері ІТ.

Участь у заході прийняли керівники провідних вищих навчальних закладів з усієї України, що випускають фахівців в сфері ІТ, керівники та власники найбільших в Україні та Східній Європі ІТ – компаній, визнані національні та зарубіжні експерти з питань розвитку ІТ освіти.

На конференції виступили: Олег Дерев’янко, заступник Міністра освіти і науки України; Олександр Співаковський, Народний депутат України, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти; Олексій Скрипник, Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти; Микола Володимир Семеніхін, директор Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Мінекономрозвитку; Микола Люшняк, Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин та інші.

На дискусійній панелі «ІТ освіта починається зі школи» було представлено та обговорено доповіді:

- "Вчити чи не вчити? Культура ІТ навчання в школах. Практичний досвід" - Валерія Антонова, HR-директор Provectus, Олександр Осадчий, Business Trainer;

- "Необхідність вивчення Digital-skills як навичок державного масштабу (інженерно-практична сторона)" - Марія Богуслав, начальник відділу електронних навичок департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Мінекономрозвитку;

- "Кодувати легко. Порівнюючи формальне і неформальне викладання програмування" - Skaindra Vaicekauski, Information technology training center;

- "Необхідність зміни парадигми курсу інформатики з позиції алгоритмування для забезпечення розвитку ІТ-галузі в України: погляд школи та університету" - Юрій Пасіхов, заступник директора фізико-математичної гімназії №17 (м. Вінниця), Тетяна Ковалюк, НТУУ "КПІ", доцент;

- Short notice: "ІТ-освіта в Україні для школярів за результатами опитування та анкетування школярів, батьків, вчителів, представників ІТ-компаній, освітніх курсів"- Людмила Супруненко, організатор і керівник організації "Professionals for Future".

За результатами проведення конференції заплановано підготовку аналітичних матеріалів про стан розвитку освіти в сфері ІТ в Україні, а також рекомендацій щодо шляхів вдосконалення існуючого процесу підготовки фахівців ІТ галузі.