kafinfo КАФЕДРА ІНФОРМАТИКИ
Для активних та завзятих інформатиків нашої кафедри літо не лише час для відпочинку після виснажливого навчального року, але й можливість збагачення власного  професійного досвіду та розвитку міжнародної співпраці рідної кафедри з провідними навчальними закладами близького і далекого зарубіжжя.
Літо-2016 запам’ятається енергійним туристам-інформатикам нашої кафедри насиченими науковими заходами, розширенням співпраці з закордонними колегами та новими знайомими з європейської наукової спільноти.
Першою науково-туристичною зупинкою для наших мандрівників став Університет соціальної психології та гуманітарних наук (SWPS University) м. Варшави (Польща), де відбулася Міжнародна конференція «Математична освіта: Схід-Захід» (EWCOME 2016). Викладач кафедри інформатики та координатор роботи регіонального центру GeoGebra в ХНПУ імені Г.С. Сковороди Пікалова В.В. є одним із засновників та співорганізаторів роботи цієї конференції. Метою конференції є об’єднання всіх, хто розвиває інноваційні підходи до вивчення природничо-математичних дисциплін, залучаючи переваги різних галузей знань та мистецтва. Традиційно конференція відбулася у двох напрямках: для університетської спільноти та для вчителів. Цьогорічна конференція об’єднала науковців Білорусії, Німеччини, Польщі, Угорщини та України. Цікавим став виступ школярів – переможців національного конкурсу освітніх проектів, які презентували свої роботи. Тематика робіт охоплювала питання раціонального використання математичних фактів та явищ в повсякденному житті людини.
Від кафедри інформатики на конференції EWCOME 2016 було представлено три доповіді, що відобразили різнопланові напрями роботи науковців кафедри: проф. Олефіренко Н.В. та доц. Андрієвської В.М. “Entertaining mathematics for pupils of primary school age”, проф. Гризун Л.Е., Рощупкіна С.В. та Столбова Д.В. “GeoGebra models for visualization of cipher algorithms for students’ learning information security”, Пікалової В.В. “Teaching and Learning Math and Computer Science through Game Design ”. Крім цього проф. Гризун Л.Е. запропонувала для учасників конференції семінар з теми «Instruments of knowledge integration for the development of interdisciplinary curriculum for pre-service Mathematics teachers’ training», сконцентрувавши увагу слухачів на дидактичних та технологічних інструментах для реалізації інтеграції знань у процесі підготовки майбутніх вчителів математики та інформатики.
Також до складу української делегації ввійшли Тютюн Любов з Вінницького педагогічного університету, Кравчук Ольга з Волинського національного університету імені Лесі Українки, Шулакова Катерина з Одеського національного політехнічного університету та Боднар Лілія з Південноукраїнського педагогічного університету.
Наступною зупинкою завзятих мандрівників-інформатиків став Угорський університет Трансильванії в м. Тиргу Муреш (Румунія), де 7-10 вересня відбулася VI Центрально та Східноєвропейська конференція систем компютерної алгебри та динамічної геометрії в математичній освіті (CADGME 2016). У конференції взяли участь науковці з Австрії, Великобританії, Данії, Естонії, Ізраїлю, Румунії, Угорщини, Франції, Японії. Робота конференції, яка проводиться кожні два роки, включала паралельні сесії чотирьох робочих груп, серію семінарів науковців та викладачів-практиків, круглий стіл із живим обговоренням миттєвих запитань, а також цікаві неформальні заходи.
Делегацію від нашого університету представляли проф. Гризун Л.Е., викладачі Пікалова В.В. і Столбов Д.В. Проф. Гризун Л.Е. організувала та провела в рамках конференції науково-практичний семінар  “Digital and didactic tools for the development of interdisciplinary curriculum for pre-service Mathematics teachers’ training”, на якому залучила учасників до виконання серії кейсів щодо структурування на інтер-дисциплінарних засадах навчальних дисциплін, що забезпечують фахову освіту учителів математики. Зацікавленість аудиторії викликали також доповіді Пікалової В.В. “Teaching and Learning Math Behind Computer Science with the Help of GeoGebra and Python” та Столбова Д.В. “Visual models of cipher algorithms for students’ learning information security”, які продемонстрували власні та студентські розробки і напрями їх застосування у навчальному процесі школи та вузу.
Сподіваємося, що ідея мандрувати з користю для навчання, роботи та відпочинку знайде нових прихильників і сприятиме розвитку «наукового туризму» на кафедрі інформатики. Всіх бажаючих долучитися до нашого «наукового туризму» запрошуємо прийняти участь у конференціях EWCOME 2017, яка відбудеться наприкінці червня на базі Університету соціальної психології та гуманітарних наук (SWPS University) (м. Варшава, Польща) та GeoGebra Global Gathering в середині липня в Університеті імені Йоганна Кеплера (м. Лінц, Австрія).