kafinfo КАФЕДРА ІНФОРМАТИКИ
Warning: Creating default object from empty value in /home/virtwww/w_kafinfo_d22cf744/http/plugins/system/sourcerer/helper.php on line 140

21-22 листопада 2013 року до 210-ої річниці ХНПУ імені Г.С.Сковороди, 75-річчя фізико-математичного факультету відбулася одинадцята студентська науково-методична конференція "Наумовські читання", присвячена 90-річчю від дня народження Івана Олександровича Наумова – математика, чудової людини, улюбленого педагога, який довгі роки працював в університеті на кафедрі математики, обіймаючи різні посади – доцента, завідувача кафедри, проректора з наукової роботи, ректора.

У перший день конференції відбулося пленарне засідання за участю студентів та викладачів фізико-математичного факультету, Харківського кооперативного торгово-економічного коледжу. На конференції була присутня донька Івана Олександровича Наумова – Марина Іванівна.

Пленарне засідання відкрила декан факультету Рогова О.В. З першою доповіддю "Родина – найдорожчий скарб Івана Олександровича" виступили студентки групи 5М Харченко Анастасія та Теллінгер Еліна. Вони розповіли про цікаві події з життя І.О.Наумова, про його родину і ставлення до неї Івана Олександровича. У наступній доповіді Іванніков Микола, студент ХКТЕК, навів цікаві факти про наукового керівника Івана Олександровича Д.З.Гордевського, а також показали відеозапис інтерв’ю з сином Дмитра Захаровича. Далі студентка групи 2МФ Євсюкова Анастасія розповіла про наукові дослідження І.О. Наумовим, виконані з історії математики. Іван Олександрович прискіпливо вивчав спадщину Дмитра Матвійовича Сінцова, видатного радянського геометра, основними науковими інтересами якого були дослідження в галузі геометричної теорії диференціальних рівнянь, а також з неголономної диференціальної геометрії. Магістрантка спеціальності інформатика Шерстюк Вікторія (керівник: викладач кафедри інформатики Пікалова В.В.) представила на конференції доповідь про новітні форми неперервної освіти, звернувши особливу увагу на масові відкриті онлайнові курси (МООС). Особливою була доповідь Зражевської Анни (керівник: доцент кафедри інформатики, заступник декана факультету з виховної роботи Пономарьова Н.О.), присвячена історії фізико-математичного факультету, який відзначає своє 75-річчя.

Наприкінці пленарного засідання студенткам 4 курсу спеціальності інформатика-англійська мова Цибулько Валентині і Кащенко Катерині було вручено дипломи переможців у конкурсі GeoGebra. Цей конкурс було проведено Варшавським центром GeoGebra з нагоди IV Національної конференції GeoGebra. Метою конкурсу було сприяти використанню GeoGebra в освітньому процесі викладачами математики та інших предметів на всіх рівнях освіти.

Другого дня конференції учасники розійшлися за секціями. На кафедрі інформатики працювали дві секції. На секції "Актуальні проблеми інформатичної освіти" магістранти висвітлити результати своїх наукових досліджень, які вони здійснюють у рамках підготовки магістерських робіт. До участі в роботі секції долучилися школярі – шість школярів з гімназії №14.

Перелік доповідей цієї секції такий:

1. Реалізація творчого потенціалу дитини в позашкільній діяльності

Авраменко Кристина, гр. 5І

Наук. кер.: викл. Остапенко Л.П.

2. Дидактичний потенціал методу проектів у навчальному процесі ВНЗ

Міллер Олеся, гр. 5І

Наук. кер.: викл. Лопай С.А.

3. Можливості хмарних сервісів щодо реалізації технологій візуалізації

Мудрак Анастасія, гр. 5І

Наук. кер.: проф. Гризун Л.Е.

4. Особливості використання тестових технологій для оцінювання навчальних досягнень учнів з інформатики

Рябуха Ольга, гр. 5І

Наук. кер.: проф. Білоусова Л.І.

5. Вибір платформи для розробки мобільного додатку

Сальніков Сергій, гр. 5І

Наук. кер.: доц. Ольховський Є.О.

6. Світові тенденції впровадження медіаосвіти в навчальний процес

Соловйова Ольга, гр. 5І

Наук. кер.: викл. Остапенко Л.П.

7. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в позакласній діяльності вчителя

Сушинська Тетяна, гр. 5І

Наук. кер.: проф. Білоусова Л.І.

8. Роль самостійної роботи студентів у навчальному процесі сучасних ВНЗ

Ткаченко Наталя, гр. 5І

Наук. кер.: доц. Ольховський Є.О.

На другій секції "ІКТ-інструменти реалізації новітніх підходів до навчання" свої доповіді представили студенти спеціальності математика-інформатика. Ці доповіді були виконані під науковим керівництвом викладача кафедри інформатики Пікалової В.В., координатора діяльності філії Міжнародного інституту GeoGebra в Україні, створеної на базі кафедри інформатики:

1. Шарнірні механізми у тривимірному просторі і методи їх побудови засобами пакету GeoGebra

Андріанов Олександр, гр. 4МІ

2. Фрактальна графіка у середовищі пакету GeoGebra

Гузенко Вероніка, Бирька Ольга, гр. 4МІ

3. Створення геометричних орнаментів у середовищі пакету GeoGebra

Зіяєва Фаїна, Дубровська Анна, Волокітіна Наталія, гр.4МІ

4. Дослідження класичних теорем евклідової геометрії у середовищі пакету GeoGebra

Космачева Надія, Куліш Юлія, гр. 4МІ

5. Математика та мистецтво

Паличук Наталя, Шадура Аліна, гр. 4МІ

6. Дослідження методів побудови кривої Без'є та її властивостей у середовищі GeoGebra

Цвіркун Наталія, гр. 4МІ

7. Побудова та дослідження геометричних паркетів у середовищі пакету Geogebra

Тронько Валентина, гр. 4МІ

8. Дослідження методів побудови кривих та їх властивостей у полярній системі координат у середовищі GeoGebra

Бура Таїсія, гр. 4МІ

9. Методика побудови моделей просторових фігур з шкільного курсу геометрії у середовищі пакету GeoGebra

Буруяне Іван, Кідровська Оксана, гр. 4МІ

10. Побудова тривимірних об'єктів в ізометричній проекції засобами пакету GeoGebra

Широкова Юлія, гр. 4МІ

Обидві секції повністю виконали свою програму, доповіді студентів зацікавили присутніх, але слід відзначити, що з особливим успіхом пройшла робота другої секції, де представлені доповіді були об’єднані спільною тематикою, і це сприяло їх жвавому обговоренню.


Добавить комментарий


Защитный код
Обновить